11 september 1984, dat was de eerste keer dat twee NBA-teams tegen elkaar speelden buiten de Verenigde Staten. Het was in Milaan en de geschiedenisboeken noteren dat de Phoenix Suns met 148-121 wonnen van de New Jersey Nets. Sindsdien zijn er tientallen wedstrijden buiten de grenzen van de VS georganiseerd.
Londen als eerste
In de jaren ‘90 werden er al reguliere seizoenswedstrijden georganiseerd in Japan, maar pas in 2011 werd er één in Europa gehouden, in Londen om precies te zijn. Er werden twee back-to-back wedstrijden gehouden tussen de Toronto Raptors en… (opnieuw) de New Jersey Nets. Hoe aantrekkelijk de wedstrijd ook was, zoals een slechte New York Knicks – Detroit Pistons in 2013, of hoe duur het ook was, de zaal zat altijd vol. En toch verhuisde de NBA haar Europese wedstrijd naar Parijs in 2020.
Parijs en haar aantrekkingskracht
Frankrijk en de NBA hebben een grote liefdesrelatie. “Frankrijk is altijd een geweldige markt geweest voor de NBA en er zijn veel Franse spelers”, aldus Adam Silver en baas van de Association, in januari 2019. Want als de NBA wedstrijden in het buitenland organiseert, is dat ook om haar zaken en die van haar partners te exporteren. Kiezen voor Parijs in 2020 betekende ook het culturele en glamoureuze imago van Parijs associëren met de NBA. Deze wedstrijden zijn een echte showcase en laten fans ook de droom beleven om een NBA-wedstrijd bij te wonen. Al moet je ook het geluk hebben om een kaartje te kunnen bemachtigen… en de volle prijs te betalen.
Wembanyama en de Spurs in Parijs
Gezien de afstand was het logisch dat het teams uit de Eastern Conference waren die naar Europa reisden. Maar met het aantrekken van Wembanyama in 2023 was het onvermijdelijk dat de San Antonio Spurs ooit een wedstrijd in de Franse hoofdstad zouden spelen. Deze staat nu gepland voor 2025 en om de lange reis van Texas naar Ile-de-France te verzachten, zullen er twee wedstrijden in drie dagen worden georganiseerd. Een zegen voor de fans… en voor de NBA-business!