53
Views

Een geschiedenis vol hoogte- en dieptepunten, maar met één constante: pure passie. Niet voor niets is de leuze van de club “Rouge passion, Noir charbon”. Vier woorden die alles verenigen wat de club, de stad en de regio groot heeft gemaakt.

Seraing laat niemand onverschillig. Of je nu supporter bent of niet, de club is een vaste waarde in het Belgische voetbal, en zijn bijzondere parcours verdient alle aandacht. Als sponsor maakt Golden Palace vol trots deel uit van het verhaal dat Seraing aan het schrijven is.

RFC Seraing © Xavier Piron / Photonews

Een geschiedenis vol veerkracht en heroplevingen

Van alle Belgische profclubs is RFC Seraing wellicht degene met de meest turbulente geschiedenis, vol promoties en degradaties, faillissementen en wederopstandingen.

Het verhaal begint in de vroege 20e eeuw met een rustige start. Pas in 1924, twintig jaar na de oprichting, bereikt de club voor het eerst de nationale reeksen met promotie naar Tweede Klasse. Vanaf dat moment blijft de club onafgebroken actief in het nationale voetbal tot 1996, toen de eerste versie van de club failliet ging. In die 70 jaar schommelde Seraing tussen Vierde Klasse en Eerste Klasse (1982-1987; 1993-1996).

Na het faillissement werd stamnummer 17 overgenomen door stadsgenoot Standard Luik. Het stadion Le Pairay komt dan in handen van een andere club: Seraing RUL, dat in 2006 wordt omgedoopt tot RFC Seraing. Dit is een minder succesvolle periode, want de club geraakt niet hoger dan Derde Klasse.

In 2013 verandert alles wanneer industrieel Bernard Serin – een naam die perfect past – de club overneemt. Als eigenaar van staalbedrijf Cockerill wil hij de club uit zijn stad weer laten stralen. Seraing speelt op dat moment in Eerste Provinciale Luik, maar Serin kiest voor een drastische aanpak. In 2014 neemt Seraing stamnummer 167 over van Boussu Dour Borinage en promoveert zo in één klap naar Tweede Klasse. De eerste jaargang eindigt veelbelovend met een vierde plaats, maar door de competitiehervorming degradeert Seraing meteen naar Derde Klasse. Daar verblijft de club vier seizoenen vooraleer terug te keren naar de tweede divisie.

Lang duurt dat verblijf niet: dankzij een samenwerking met FC Metz, dat enkele spelers uitleent (waaronder Georges Mikautadze), promoveert Seraing meteen naar de Eerste Klasse. Na 25 jaar is de club terug op het hoogste niveau. Het worden twee moeilijke seizoenen, vol strijd om behoud. Het eerste jaar overleeft Seraing na een barrageduel tegen RWDM, maar een jaar later eindigt het als laatste en degradeert het opnieuw.

De terugkeer naar Tweede Klasse verloopt moeizaam: Seraing eindigt voorlaatste, maar wordt gered van een nieuwe degradatie door het faillissement van KV Oostende.

Edmilson Paulo Da Silva © Photo news / Didier Mossiat

Iconische spelers: de legendes van RFC Seraing

Hoewel RFC Seraing een bewogen geschiedenis kent, heeft de club in elke periode enkele grootheden voortgebracht. Spelers die vandaag de status van clublegende dragen.

Een eerste legende is Jules Bocandé, wiens naam voortleeft in de jeugdacademie van de club. De Senegalees arriveerde in 1982 bij Seraing, dat net naar de Eerste Klasse was gepromoveerd. Overgekomen van US Tournai, groeide hij al snel uit tot een van de beste spitsen in België.

Lars Olsen staat dan weer symbool voor de tweede succesvolle periode van Seraing. De Deense verdediger arriveerde in 1992 als Europees kampioen en aanvoerder van Denemarken, terwijl de club nog in de Tweede Klasse speelde. Vergelijk het met Rodri die vandaag voor RWDM zou tekenen! Olsen leidde de club naar de titel en een derde plaats in de Eerste Klasse.

De gouden jaren van de jaren ’90 werden verder gekenmerkt door een Braziliaanse driehoek: Edmilson, Wamberto en Isaias. Hun techniek en attractieve spel maakten van Seraing een van de mooiste ploegen van die periode, met Europees voetbal als beloning.

In recentere tijden hoort Georges Mikautadze thuis in het rijtje clubhelden. De Georgische international werd uitgeleend door Metz en hielp Seraing met 19 goals in 21 matchen om rechtstreeks te promoveren naar Eerste Klasse. Een seizoen later speelde hij een cruciale rol in het behoud van de club.

Pairay stadion © Philippe Crochet / Photo News

Wist je dat?

  • Le Pairay een van de oudste stadions in het Belgische profvoetbal is. Seraing speelt er sinds 1906. Ondanks verschillende renovaties heeft het stadion een unieke ziel en een rijke geschiedenis.
  • De bijnaam van de club, “Les Métallos”, een eerbetoon is aan het staalverleden van de stad, waar Cockerill een van de grootste staalproducenten was.
  • Roger Lukaku, de vader van Romelu, tussen 1993 en 1995 voor Seraing speelde.
  • De club twee officiële supportersverenigingen heeft: “Les Rouge et Noir” en “RFC Seraing Fan Club”.

Prestaties op het veld: moed en doorzettingsvermogen

De laatste vier seizoenen waren zenuwslopend voor de supporters van Seraing. Na twee jaren overleven in de Eerste Klasse en een degradatie, vecht de club nu in de Tweede Klasse opnieuw voor zijn behoud.

Maar als er één ding is waar Seraing in uitblinkt, dan is het vechten tot de laatste minuut. Een perfect voorbeeld? De 4-4 tegen RWDM, waarbij de ploeg in blessuretijd nog een 2-4 achterstand omboog. Met die vechtlust kan Seraing zich redden en opnieuw opbouwen – zoals het al vaker heeft gedaan in het verleden.

Margueron Lucas © Xavier Piron / Photonews

Prijzen en prestaties

Doorheen de bewogen geschiedenis heeft RFC Seraing verschillende nationale titels behaald, zowel met het oorspronkelijke stamnummer 17 als met de huidige club.

  • Tweede Klasse kampioen: 1982, 1993
  • Derde Klasse kampioen: 1958, 1965, 1980, 1991
  • Vierde Klasse kampioen: 1975, 1979, 2006

Deze indrukwekkende erelijst bewijst dat Seraing telkens opnieuw weet op te staan na moeilijke periodes.

De focus op stabiliteit in Tweede Klasse

De afgelopen jaren waren verre van stabiel voor Seraing, met snelle promoties en evenzo snelle degradaties. De club wil nu eindelijk bouwen aan een stabiele toekomst in de Tweede Klasse.

Een belangrijke pijler daarin is de jeugdopleiding.

Seraing wil lokaal talent opleiden en spelers lanceren die in de voetsporen kunnen treden van vroegere clubhelden. Jonge talenten zoals Noah Solheid, Yannis Lawson en Sacha Marloye bewijzen dat de toekomst veelbelovend is.

Met een rijke geschiedenis en een nooit aflatende strijdlust heeft RFC Seraing alles in huis om opnieuw zijn plaats in het Belgische profvoetbal op te eisen.

Categorie:
Voetbal

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *